Mikrofoni

МИКРОФОНИ ЗА ВОДЕЩИ

Типът презентационен микрофон, който използвате – и колко добре го използвате – е важен за начина, по който звучите. Това е ключова част от вашата презентация, точно като вашия лаптоп, вашия слайд дизайн и вашите материали. Не бихте си помислили да се покажете на презентация с нов лаптоп, който никога досега не сте използвали. Не бихте представили слайдшоу, което не сте успели да прегледате. И няма да представите информация, в която не сте били уверени. Тъй като вероятно няма да знаете предварително какъв тип микрофон ще бъде предоставен, трябва да се чувствате комфортно с всеки от основните типове.

Вашият презентационен микрофон е от значение Като водещ целта ви е да информирате, вълнувате и ангажирате аудиторията си. Но често звукът може да бъде проблем. Ниските нива на звука, които са твърде ниски или твърде променливи, наличието на кабел и шум от облеклото или просто лошото цялостно качество на звука могат бързо да разсеят вашата аудитория.

Ето бърз преглед на основните типове:

Използване на микрофон Lavalier

Може би най-често срещаният микрофон за водещи е безжичният лавалиер. Безжичният лавалиер е удобен, защото ръцете ви са свободни да сочат с жест и можете да се движите, без да жертвате качеството на звука.
Този миниатюрен микрофон се закрепва върху вашето облекло и безжичните предавателни скоби на колана ви или влиза в джоба. За чист звук микрофонът трябва да бъде подрязан на нивото на джоба на гърдите. Ако е твърде високо, ефектът на сянката на брадичката ви може да ви накара да звучите приглушено; ако е твърде ниско, нивото ви ще бъде твърде тихо и ще загубите вниманието на публиката. Също така не забравяйте да избягвате дълги колиета, които могат да издадат шум или да се блъснат в микрофона.Не забравяйте преди и след вашата презентация да изключите микрофона, за да избегнете странични разговори или други неща, които не искате да излъчвате на публиката.

Използване на микрофон за глава ( head set ) 

В големи стаи с голяма аудитория лавалният микрофон понякога просто не може да бъде включен достатъчно силно, без да срещнете обратна връзка. Решението е микрофон за слушалки с тънка стрела, който поставя елемента на микрофона точно от едната страна на устата ви. Тъй като микрофонът е по-близо до източника на звука (устата ви), има по-малък риск от обратна връзка. Професионалните водещи обикновено избират микрофон за слушалки, защото той съчетава ниска видимост на камерата с удобство за свободни ръце и работи добре с по-силни звукови системи за високоенергийни презентации с по-голяма аудитория.Уверете се, че микрофонът на слушалките не е точно пред устата или под носа ви, където може да чуе дишащи шумове, които разсейват. Ако е възможно, направете звукова проверка, за да сте сигурни, че всичко работи безпроблемно.

Използване на Podium Mic:
В много помещения презентационен микрофон по подразбиране е гъвкав микрофон с гъша шия, монтиран на подиум или кабина.
Има две неща, които всеки водач трябва да прави, когато говори от подиум. Първо настройте микрофона на подходящата височина и ъгъл. Искате да насочите към главата си, а не към гърдите или рамото. Ако човекът, който е говорил преди вас, е впоследствие по-висок или по-нисък, микрофонът няма да бъде позициониран правилно за вас, така че нивото на звука ще бъде по-ниско и може да бъде заглушено. Второ, останете пред микрофона. Не стойте до подиума и не се приближавайте, за да сочите към екрана или бялата дъска. Ако го направите, публиката може да не ви чуе.