sm58
Mikrofoni

SHURE SM58: МИКРОФОНЪТ ЧУДО

sm58

„Какво е това нещо?“ – си казал Дъг Райън, жител на Нюфаундленд, когато забелязал някакъв предмет да лежи по средата на пътното платно, докато шофирал към дома си. Щом излязъл от автомобила си, за да провери, той осъзнал, че подозренията му били правилни и мистериозният предмет наистина бил микрофон. Озадаченият откривател го взел вкъщи и записал няколко вокала. По неговите думи, микрофонът работил чудесно, въпреки че бил прегазен от многоброен брой превозни средства, преди да бъде спасен…

Това е една от историите за издръжливостта на микрофоните на Shure, които се разказват надлъж и нашир, но това далеч не е първият път, в който SM58, бил подлаган на изпитанията на безмилостната естествена среда. Освен лабораторните изследвания, за които ще ви разкажем след броени изречения, микрофонът оцелява в ръцете на някои от най-известните рок изпълнители, което си е изпитание само по себе си. Включително и в тези на темпераментният Роджър Долтри, вокалистът на групата, която е известна с редовното публично потрошаване на музикалните си инструменти и пособия – „The Who“. Неунищожимият микрофон е преминал не само през теста на времето, но и през някои от най-безкомпромисните и (честно казано!) ужасяващи тестове в контролирана среда. Не случайно това е най-честият избор на рокерите!

Всичко стартира през Втората световна война, когато фирмата започва да снабдява американската армия с микрофони. Огромната отговорност изисква стриктни мерки и Shure започват да подлагат микрофоните си на военни стандарти за качество, които остават в основата на работа и тестване на марката. И, въпреки че в днешни дни технологията е модернизирана и роботизирана, стандартите и тестовете, на които подлагат продуктите си остават изключително безпощадни и безкомпромисни. Още, когато екипа на фирмата създава най-издръжливият микрофон в света през началото на 60-те години, те го тестват, като го изпускат от различни височини, готвят го, замразяват го, потапят го във вода и изпробват границите му по всевъзможни начини. 

Но нека превъртим директно към сочната част и надникнем в лабораторията на Shure в днешни дни, за да видим на какви изтезания екипа им подлага студийния микрофон, за да го превърне в желязната легенда, която познаваме

“Stand и Hand Drop Test”

Микрофонът бива многократно изпускан върху твърда повърхност под различни ъгли, като след всяко изпускане, бива проверяван за повреди.