Mikrofoni

Динамичен микрофон

Динамичен микрофон: най-добрите динамични микрофони за всеки повод

Динамичните и кондензаторните микрофони служат за различни цели. Ако сте нови в света на аудиозаписа, динамичните и кондензаторните микрофони могат да бъдат малко объркващи. И двата имат свои уникални приложения и предимства, а всеки от тях има недостатъци в определени ситуации. Кой от тях е по-добър? Нека да го разгледаме. За щастие не е необходимо динамичните и кондензаторните микрофони да се изключват взаимно. Можете да ги използвате заедно в една и съща звукозаписна уредба, за да повишите нивото на продукцията си. И динамичните, и кондензаторните микрофони имат своите силни страни; зависи само кой ще работи по-добре във вашата ситуация на запис. Продължавайте да четете, за да научите повече за тези два типа микрофони, така че да можете да решите кой от тях е подходящ за следващата ви звукозаписна сесия.

Какво представлява динамичният микрофон?

Динамичните микрофони са работните коне на индустрията за аудиозапис. Динамичните микрофони се използват най-често за вокали и инструменти. Те обикновено са по-достъпни от кондензаторните микрофони и могат да издържат на по-високи нива на звуково налягане (SPL), без да се изкривяват. Динамичните микрофони имат по-голяма мембрана, която се движи напред-назад, за да създаде заряд, който впоследствие се преобразува в електрически сигнал. Те имат по-нисък импеданс и по-високо съотношение сигнал/шум (S/N). Динамичните микрофони са проектирани така, че да имат по-ниско съотношение сигнал/шум, за да се намалят изкривяванията. Ето защо те често се използват в шумна среда, като например концерти, събития на живо и спортни събития.

Какво представлява кондензаторният микрофон?

Кондензаторните микрофони обикновено се използват за запис на музикални инструменти, вокали и акустични инструменти. Тези микрофони са много чувствителни, така че изискват тиха среда за запис. Те са по-деликатни от динамичните микрофони и са по-податливи на обратна връзка и високочестотен шум. Кондензаторните микрофони използват кондензатор, за да създадат електрически сигнал. Мембраната в микрофона се зарежда и генерира колебаещо се електромагнитно поле. След това това поле се улавя от втора мембрана. Тази мембрана е свързана с проводник, който води към записващото устройство.

Предимства на динамичните микрофони

– Отлични за вокали – Динамичните микрофони са чудесни за запис на вокали. Те са достатъчно чувствителни, за да уловят много детайли в човешкия глас, макар и не толкова детайлни, колкото кондензаторните микрофони. Те също така са отлични за запис на силни инструменти като барабани или китарни усилватели.

– По-достъпни – Динамичните микрофони са по-евтиният избор. Те са чудесен вариант за начинаещи аудиоинженери, които тепърва започват работа.

– По-издръжливи – Динамичните микрофони могат да издържат на по-високи нива на SPL. Това ги прави чудесни за използване в силна среда, като например концерти и записи на живо.

Предимства на кондензаторните микрофони

– Отлични за детайлни инструменти – Кондензаторните микрофони са много детайлни. Те са идеални за запис на акустични инструменти, като цигулки и арфи. Могат да се използват и за запис на акустични китари, но трябва да се уверите, че силата на звука е ниска, за да избегнете обратна връзка.

– Отлични за меки инструменти – Кондензаторните микрофони са чувствителни към меки звуци. Те записват тези звуци много добре и произвеждат нежен, топъл звук.

– Отлични за меки вокали – Кондензаторните микрофони не са толкова чувствителни, колкото динамичните микрофони. Това ги прави по-добри за използване за меки вокали като шепот или нежно пеене.

Кога да използвате динамични микрофони

– Записване на силни инструменти като барабани – Динамичните микрофони са по-издръжливи за силни инструменти. Те могат да улавят целия спектър на звука без изкривяване. Това е идеално за запис на инструменти като барабани, електрически китари или чинели.

– В шумна среда – Динамичните микрофони са отлични в шумна среда, тъй като могат да издържат на по-високи нива на звуково налягане. Те са идеалният избор, ако искате да запишете рок концерт.

– Запис с група хора – Динамичните микрофони са най-добри, когато записвате група хора. Те не улавят фините детайли като кондензаторните микрофони, което ги прави идеален избор за групови настройки.

Кога да използвате кондензаторни микрофони

– Записване на меки звуци – Кондензаторните микрофони са отлични в улавянето на фини детайли в меки звуци. Те са по-добри за запис на инструменти като цигулки, акустични китари и пиана.

– Запис в тиха среда – Кондензаторните микрофони изискват по-тиха среда, тъй като са по-чувствителни към високочестотни шумове. Това ги прави чудесен избор за запис на вокали в студио с минимален фонов шум. – Запис на вокали с поп филтър

– Кондензаторните микрофони са по-добри за запис на вокали с поп филтър. Това е така, защото мембраната е по-малко чувствителна от динамичните микрофони.

И динамичните, и кондензаторните микрофони са чудесни инструменти за аудиозапис. Всичко се свежда до вида на звука, който записвате, и до това как искате да звучи крайният продукт. Динамичните микрофони са отлични в силна и шумна среда, докато кондензаторните микрофони са отлични в тиха среда. Без значение кой тип микрофон използвате, можете да подобрите звука си с някои прости съвети за запис на звук.


Не пропускайте нашите предложения

SHURE 55SH SERIES II

SDMP-40 CR Dynamisch Vintage

Behringer C112

SUPER 55 Deluxе