Микрофони
Mikrofoni

МИКРОФОНИ ЗА СТУДИО

Изборът на микрофон никога не е лесна задача. Пазарът е пълен с изобилие от марки и модели и ако успеем да отсеем поне до няколко опции значи се справяме сравнително добре. Но, ако сте на път да прекрачите прага на студиото за пръв път или си правите домашно студио, то изборът на микрофон става в пъти по-труден. Вече не говорим за модел и марка, а за това какъв тип микрофон да изберем. В днешната статия ще разгледаме няколко от най-често срещаните типове студийни микрофони с нелеката задача да се опитаме да ви улесним поне мъничко във вашия избор. 

1.Кондензаторен микрофон с голяма диафрагма 

Кондензаторен микрофонSHURE PGA27-LC

Този тип микрофони са от най-често срещаните в студиата, което не значи задължително, че са най-добрият избор за вас. Те са идеални и биха били по-подходящи от динамичните, ако целите да запишете наистина качествен запис и държите на прецизността и детайла. За тях, обаче, е нужно фантомно захранване и е важно да внимавате докато работите с тях, тъй като са много по-чувствително и чупливи. 

2. Кондензаторен микрофон с малка диафрагма 

Инструментален кондензаторен микрофон SHURE SM81-LC

Още познати като микрофони тип „молив“, диафрагмата им е още по-малка и чувствителна и от тази на кондензаторните микрофони с голяма диафрагма, което значи че са най-добрата опция за записване на високочестотни звуци. Подходящи са за записи на вокали в домашно студио или на музикални инструменти като акустична китара или чинели. 

3. Динамичен микрофон 

Вокален динамичен кабелен микрофон SHURE SM58LCE 

Динамичните микрофони са най-универсалният избор. Те вършат прекрасна работа както в студиото, така и на сцената. Могат да бъдат изключително издръжливи, като някои модели като Shure SM58 даже имат репутацията на неунищожими. Те са подходящи за записване на вокали и музикални инструменти като електрически китари и барабани. Но за да уловите и най-ниските тонове се обърнете към…

4. Микрофон за барабани

Инструментален микрофонSHURE BETA 52A

Както името подсказва, подходящи са за барабани, но не само. Можете да ги използвате за нискочестотни кабинети, както и за всякакви музикални инструменти, които възпроизвеждат нискочестотни звуци.  

5. Лентов микрофон 

Студиен микрофон SHURE KSM313 

Лентовите микрофони са различни от гореспоменатите с това, че нямат диаграма, а използват алуминиева лента за улавяне на звука. Този тип микрофони са били много популярни през 50-те и 60-те години на миналия век, особено в радиото. След известна пауза в търсенето сега те отново се завръщат като се отличават с това, че са по-издръжливи от кондензаторните, но са достатъчно чувствителни към високочестотните звуци. Също така биха били правилният избор за вас, ако търсите винтидж ефект. 

6. USB микрофон 

ДигиталенUSB микрофон за записMotiv MV5

Най-новото попълнение в света на микрофоните, те не са най-високо във веригата на професионалните микрофони, но биха били чудесен старт за вашето домашно студио. Те са изключително лесни за ползване и са най-подходящи за записване на глас и идеалният избор за подкастъри. 

Както с всеки продукт и всяка покупка, изборът ви до голяма степен ще зависи от целта на записа и разбира се – вашият бюджет. Някои от магазините, в които ще намерите богат избор от микрофони е Muzikalen.bg или можете да се запътите директно към официалния вносител на Shure за България – Forte Music.