Mikrofoni

Как да изберем микрофон за кларинет

Статията ще ви помогне при избора на типа и марката микрофон за кларинет.

Кондензатор или динамичен

  Кондензаторният тип микрофони е по-подходящ за работа с глас. Такива устройства са по-чувствителни и по-интересни по звук. Динамичните микрофони са подходящи за представления на живо и запис на инструменти.

USB или XLR

  USB микрофоните са най- добрият вариант. Ако купувате XLR микрофон, имате нужда от звукова карта, което е допълнително заплащане. В случай на USB микрофон, просто го включвате в USB входа на вашия компютър и записвате.

Разлика между XLR и USB

  Тази характеристика е отговорна за посоката, в която микрофонът записва звук. Звукът може да бъде записан отпред, отпред и отзад, наоколо.

  Кардиоиден и суперкардиоиден микрофон е подходящ за запис на глас у дома. Кардиоидният микрофон записва звук отпред и е безразличен към звука отзад. В суперкардиоида предната насоченост е още по -тясна и частично улавя звука отзад.

  Защо е важно микрофонът да не записва звук отзад и наоколо? Ако нямате специално оборудвана стая и в стаята има ехо или шум, по- добре е да използвате кардиоиден микрофон. Той няма да “чуе” всички проблеми на помещенията.

Съотношение сигнал / шум

  Колкото по- високо е съотношението, толкова по- малко се изкривява звукът. Добрата стойност е 66 dB, отличната стойност е 72 и повече.

Крива на честотната характеристика (AFC)

Кривата на честотната характеристика е диапазонът от честоти (ниски до високи), в рамките на който микрофонът записва звук. Ако кривата увисне някъде, тази честота в записа ще бъде по -слабо изразена. Ако има покачване на кривата, честотата е по -изразена.

  Например, имате резки свистещи звуци в речта си. Бум микрофон в обхвата на вашите шипящи само ще усили свиренето. Или говориш малко в носа. Микрофон с преобръщане на честотата на носния звук ще изглади този ефект.

Чувствителност

  Чувствителност – колко тих звук може да запише микрофонът. Колкото по- близо е стойността до нула в децибели, толкова по- висока е чувствителността на микрофона. Ако имате звукозаписно студио с идеална акустика на помещението, високочувствителният микрофон си заслужава. В други случаи е по- добре да използвате микрофони с чувствителност- 40 dB.