Mikrofoni

Вокален микрофон

Вокален микрофон: ръководство за избор

Записването на вокали е един от най-сложните процеси за правилно настройване на домашно студио. Подходящият микрофон и предусилвател за вокалите са от съществено значение за постигането на оптимални резултати. Неправилният избор на микрофон може да доведе до неприятен, изкривен звук, който може да е неизползваем за готовата песен. В тази публикация в блога обсъждаме най-добрите вокални микрофони за запис в домашни условия и предлагаме съвети как да изберете подходящия за вас. Ако четете тази публикация в блога, защото имате нужда от помощ при избора на микрофон за запис на собствения си глас, сте напълно нормални! Изборът на правилния микрофон е труден, особено когато става въпрос за нещо толкова чувствително и важно като вокалния запис. Не става въпрос само за получаване на страхотни звуци, а и за това да сте в безопасност, докато го правите!

Защо е толкова важно да изберете добър вокален микрофон?

Записът на вокал е една от най-важните части от смесването и мастерирането на песента. Ако не изберете правилния вокален микрофон за вашия звук, може да се окажете със смачкана, изкривена каша, която е невъзможно да се поправи. За съжаление записът на вокали е и една от най-чувствителните части от създаването на домашно студио. Най-малката промяна в микрофона или разположението му може да окаже значително влияние върху звученето на записа. Искате да се уверите, че сте направили проучване, преди да направите покупка, за да избегнете скъпоструващи грешки! Изборът на подходящ вокален микрофон за вашата инсталация е от съществено значение по няколко причини. На първо място, честотната характеристика и полярният модел на микрофона ще окажат значително влияние върху звука на вашата вокална песен. Ще искате да се уверите, че честотната характеристика е достатъчно широка, за да улови пълния диапазон от честоти. Полярният модел ще определи откъде микрофонът ще улавя звука. Например, кардиоидните микрофони е по-вероятно да улавят звуци, идващи от страни и отзад. При вокалния запис е важно да се уверите, че избраният от вас микрофон не създава нежелани звуци или шумове. Това е известно като шумово дъно и се отнася до количеството фонов шум, присъстващ в микрофона. Искате да се уверите, че избраният от вас микрофон има нисък шумов под, за да предотвратите навлизането на нежелани честоти в записа.

Кондензаторни и динамични микрофони за вокали

Когато избирате микрофон, първо трябва да решите дали искате да изберете кондензаторен или динамичен микрофон. Динамичните микрофони обикновено се използват за инструменти и вокали, докато кондензаторните микрофони се използват по-често за вокали. Динамичните микрофони обикновено са по-евтини и по-издръжливи от кондензаторните микрофони. Динамичните микрофони са по-лесни за конфигуриране и могат да произвеждат висококачествен звук. Кондензаторните микрофони имат по-добра чувствителност, но са по-крехки и изискват предусилвател, за да работят правилно. Ако сте начинаещи в записването, динамичният микрофон би бил чудесно начало, защото обикновено се настройват по-лесно. Кондензаторните микрофони са и по-чувствителни, което ви позволява да създавате по-чист звук. Въпреки това ще трябва да се уверите, че предусилвателят ви е достатъчно силен, за да се справи с такъв чувствителен микрофон.

Какво да търсите във вокален микрофон

Има няколко фактора, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате вокален микрофон. Искате да сте сигурни, че микрофонът има широка честотна характеристика, така че да улавя целия диапазон от честоти в гласа ви. Избягвайте да избирате микрофон с много висока или много ниска честотна характеристика, тъй като те могат да звучат изкривено. Полярният модел на микрофона също е важен за вокалния запис. Искате да се уверите, че микрофонът е кардиоиден или хиперкардиоиден, така че да улавя звука от предната част на микрофона и да филтрира звука, идващ от страни и отзад. В идеалния случай ще искате да изберете микрофон с нисък ефект на близост, така че да не звучи прекалено бурно, когато сте изключително близо до него, докато записвате.

Най-добрите кондензаторни микрофони за вокали

Ако търсите най-добрите кондензаторни микрофони за вокали, ето няколко варианта, които да разгледате. Чудесен микрофон за цената, MXL 990 е един от най-популярните кондензаторни микрофони, използвани както от аматьори, така и от професионалисти. Този микрофон предлага широка честотна характеристика и ниско ниво на шума, което го прави чудесен вариант за вокален запис. Единственият недостатък на този микрофон е, че има лек усилвател в горните честоти. Ако търсите по-балансирана честотна характеристика, може би ще искате да разгледате Rode NT-3 или Blue Bluebird. RØDE NT-3 е чудесен кондензаторен микрофон, който предлага широка честотна характеристика, която е идеална за вокален запис. Този микрофон също така е издръжлив и има нисък шумов минимум, което го прави чудесен за по-шумни среди. Този микрофон е малко по-скъп от MXL 990, но си заслужава инвестицията, ако планирате да правите много вокални записи. Blue Bluebird е друг чудесен кондензаторен микрофон, който е идеален за вокален запис. Този микрофон има широка честотна характеристика с леко усилване в горните и средните честоти. Този микрофон също така е изключително чувствителен, което го прави чудесен вариант, ако търсите по-девствен звук. Blue Bluebird е малко по-скъп от MXL 990, но си заслужава по-високата цена, ако търсите по-балансиран звук.

Най-добри динамични микрофони за вокали

Ако търсите най-добрите динамични микрофони за вокали, това са няколко варианта, които да разгледате. Shure SM58 е добре познат микрофон, който често се използва за вокали. Този микрофон има широка честотна характеристика и нисък шумов минимум, което го прави чудесен вариант за вокален запис. Освен това SM58 е изключително издръжлив и може да издържи на голямо износване. SM58 е чудесен вариант за вокален запис и се използва широко както от любители, така и от професионалисти. Electro-Voice RE-20 е друг чудесен динамичен микрофон, който често се използва за вокали. Този микрофон има широка честотна характеристика и ниско ниво на шума, което го прави идеален за вокален запис. RE-20 също така е издръжлив и може да издържи на голямо износване. Този микрофон е чудесен вариант за вокален запис и се използва широко както от любители, така и от професионалисти. Audio-Technica AT2020 е друг чудесен динамичен микрофон, който често се използва за вокали. Този микрофон има широка честотна характеристика и ниско ниво на шума, което го прави добър вариант за вокален запис. AT2020 е малко по-скъп от SM58 и RE-20, но си заслужава инвестицията, ако търсите по-чувствителен микрофон.

Най-добрите вокални микрофони с миксери

Shure SM7B е чудесен вокален микрофон, който се предлага и с предусилвател. Този микрофон е идеален както за вокален запис, така и за подкастинг или излъчване. Този микрофон има широка честотна характеристика и ниско ниво на шума, което го прави чудесен за вокален запис. Единственият недостатък на този микрофон е, че е по-скъп от другите опции в този списък. RØDE NT2-A е друг вокален микрофон, който се предлага с предусилвател. Този микрофон предлага широка честотна характеристика, която е идеална за вокален запис. Този микрофон също така е издръжлив и има нисък шумов минимум, което го прави чудесен за по-шумни среди. Този микрофон е малко по-скъп от SM7B, но си заслужава инвестицията, ако планирате да правите много вокални записи. Blue Yeti е друг вокален микрофон, който се предлага с вграден предусилвател. Този микрофон е чудесен за озвучаване и вокален запис. Blue Yeti има широка честотна характеристика и ниско ниво на шума, което го прави чудесен вариант за вокален запис. Blue Yeti също така е издръжлив и може да издържи на голямо износване. Този микрофон е малко по-скъп от другите опции в този списък, но си заслужава инвестицията, ако търсите по-чувствителен микрофон.

Заключение

Изборът на подходящ микрофон за вокален запис е важна част от създаването на домашно студио. Ще искате да се уверите, че сте избрали микрофон с широка честотна характеристика и нисък шумов минимум. Динамичните микрофони обикновено са по-евтини и по-издръжливи от кондензаторните, което ги прави чудесен вариант за начинаещи. Изборът на правилния вокален микрофон може да има голямо значение при смесването и мастерирането на вашата песен. Ако не изберете правилния микрофон, може да се получи смачкана, изкривена каша, която е невъзможно да се поправи.