Mikrofoni

Mикрофон за звукозапис

Как да изберем микрофон за звукозапис?

Микрофонът може да се използва за запис на музика у дома, стрийминг или караоке, както и за концертни изпълнения и запис на цял оркестър. Динамичните микрофони, които могат да издържат на резки промени в звуковото налягане, често се използват за точно възпроизвеждане на звука на музикални инструменти като барабаните, а кондензаторните микрофони могат да записват дори и най-тихите звуци.

Кондензаторните микрофони  са по-чувствителни, имат широк честотен диапазон, предават звук по-вярно и могат да бъдат много компактни. Но те са твърде чувствителни към падания или удари и не могат да работят на студ. Освен това, кондензаторен микрофон изисква допълнително захранване 48 V.

Тази функция се намира в много смесителни конзоли, предусилватели, външни звукови карти и други устройства с вход за микрофон. Ако не, можете допълнително да закупите устройство с фантомно захранване. Кондензаторните микрофони се използват най-често в звукозаписни студия, телевизия и видеография.

Динамичните микрофони издържат на сурови звуци или промени в звуковото налягане, така че често се използват за запис на барабанни комплекти. Техният дизайн е по -надежден и по-малко податлив на повреди след падане. За динамичните микрофони проблемът с “обратната връзка” е по-малко характерен, те са по-малко “улавящи” нискочестотни шумове или обертонове.

Но те нямат най-широкия честотен диапазон и намаляват точността на предаването на звук. Динамичните микрофони се използват в студия, на място, на концерти, в театри и у дома. Чувствителността на микрофона е посочена в dB , и колкото по -ниска е тази стойност в абсолютна стойност, толкова по-лесно е микрофонът да записва тихи звуци.

Някои динамични микрофони имат сравнително ниска чувствителност от -70 dB, докато много кондензаторни микрофони имат по-висока чувствителност от -46 до -35 dB или повече. Ако трябва да записвате в непосредствена близост до микрофона, не е нужно да гоните устройства с висока чувствителност и обратно, ако задачата включва извличане на достатъчно тихи звуци в камерна атмосфера (акустична китара, струнен квартет), трябва да се погрижите за микрофон с по -висока чувствителност.

Ако търсите евтин, но висококачествен и надежден микрофон за вашия дом, например, за да пеете у дома караоке или запис на вокали на лаптоп, по -добре е да изберете динамичен микрофон, тъй като той е най-малко податлив на счупване от случайни падания или удари и не изисква допълнително захранване. Достатъчно е да го свържете към звукова карта, караоке система или микс конзола.