elvis presley microphone
Mikrofoni

4 МИКРОФОНА, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА

По какво си приличат Тръмп и Обама? А, Пол Маккартни и Дженифър Лопез? Да. На пръв поглед – по нищо. Но това не е точно така.

Всички те, имат какво да кажат и копнеят да бъдат чути – някои чрез песни, други чрез речи, а трети, чрез музикалните си инструменти. Но всички те – чрез микрофоните на Шур.

Марката е световноизвестна с непоклатимото си качество и безупречна репутация. Днес, обръщаме страница назад в книгата на Шур и се впускаме в специална разузнавателна мисия, за да подберем 4 микрофона, които са устояли на силата на времето и са оставили отпечатъка си в историята.

Shure 55 Unidyne Series


Серия Shure Unidyne 


Елвис Пресли на пощенска марка на САЩ, с Shure 55 в ръка. 


Ето това е микрофонът, който няма нужда от реклама. Създаден през 1939 от Бенджамин Бауер, той претърпява много подобрения през годините, но е един от малкото микрофони, които биват произвеждани активно в продължение на такъв период от време.

Тази серия микрофони е минала през ръцете на президенти, генерали, крале и кралици, певци и легендарни изпълнители като Франк Синатра и Елла Фицджералд, докато най-накрая не попада в ръцете на Елвис Пресли. Комбинацията е толкова перфектната, че Шур придобива новото си име – “микрофона на Елвис”.

Но Shure 55 е създаден, за да бъде звезда сам по себе си и освен, че се появява на пощенската марка на САЩ в ръцете на Елвис, изгрява на същата позиция с лицата на Били Холидей, Патси Клайн и Милдред Бейли.

Shure SM58 и SM57 са най-продаваните професионални микрофони в света.

Оригиналният му дизайн става икона в музикалната история и е разпознаваем навсякъде по света. Когато моделът е дебютирал, дизайнът му е бил смятан за футуристичен, но всъщност идеята за визията била вдъхновена от стилът на движението “Арт Деко”.

Shure Vagabond 88


На тази снимка се вижда Shure Vagabond 88, първият професионален безжичен микрофон, снимка: Shure 


Следващият невероятно важен момент в историята на микрофоните е създаването на Shure Vagabond 88 – първият професионален безжичен микрофон за изпълнители. Микрофонът давал възможност на изпълнителите да се движат свободно в радиус от около 30 метра, а батериите му издържали около 25-30 часа. Системата била на пазара от 1953 до 1960 година.

И въпреки че бил спрян от производство, той положил основите на идните поколения микрофони, без които даже не бихме могли да си представим света ни в днешно време. И така пристъпваме към следващото невероятно попълнение на Шур, което от създаването си до днешни дни е един от любимите микрофони на мнозина. Да разгледаме…

Shure SM57


Shure SM57 


Президентът Ричард Никсън с 3 броя Shure SM57


От създаването си през 1965 година, този микрофон е един от любимите на музикантите, защото освен ролята на най-добрият партньор за музикални инструменти, като перкусии и електрически китари, безпроблемно може да приеме и функцията на вокален микрофон. Но не само музикантите оценяват качествената конструкция на Shure SM57.

Този микрофон е известен с това, че е избора на всички президенти на САЩ, след Линден Джонсън. Той е и един от най-често фалшифицираните микрофони на Шур. Затова ви препоръчваме, когато купувате Shure SM57 да внимавате и да се уверите, че купувате от официален дистрибутор. Другият модел, който трябва да внимавате откъде купувате, е легендарният…

Shure SM58


Пол Маккартни с Shure SM58, снимка: Shure 


Shure SM58 при нулева гравитация, снимка: Shure 


Стъпка по стъпка, стигнахме и до рок иконата и любимият професионален вокален микрофон на безброй легендарни имена – Роджър Долтри, Мик Джагър, Пол Маккартни, Хенри Ролинс, Алис Купър и много други музиканти. Както Шур казват, в блога си: “Всъщност, ще бъде трудно да се назоват известни музиканти, които не са използвали Shure SM58 в един или друг етап на кариерата си.”  

Освен с репутацията си на стандарт в индустрията, SM58 също така е известен и с това, че е практически неразрушим. Тестовете, които Шур прилагат върху издръжливостта на продуктите си са безмилостни, но специално този щур Шур, е преживял всичко – от пържене на скара, хвърляне от хеликоптер, потапяне в бира и използване в космическа станция при нулева гравитация до разрушителните сили на “The Who”.  

Едва ли, Ърни Сийлър, създателят на SM58 би го създал толкова неразрушим, ако е знаел, че изобретението му ще стане неделима част от рок културата. Защо ли? Ърни е бил запален фен на класическата музика, но не понасял рок! По ирония на съдбата обаче, рокаджиите се влюбили в микрофона на Ърни. А останалото както казват… е история.  

Ние сме официалният дистрибутор на Shure за България. Продуктите на Shure, можете да поръчате тук.