Mikrofoni

Поп филтри за микрофон: какво представляват и за какво се използват?

    Работата със звук на професионално ниво е цяла област от шоу индустрията, оборудвана с най-сложното акустично оборудване и много спомагателни аксесоари. Поп филтърът на микрофона е един такъв елемент.

Какво представлява поп филтър за микрофон?

  Поп филтрите за микрофони са прости, но много ефективни аксесоари за акустичен микрофон, които осигуряват висококачествен звук за изпълнения на живо или записи. Най-често те се използват на закрито, а в открити пространства се използват в комплект със защита от вятър, тъй като поп филтърът значително подобрява качеството на звука, но не спестява от въздушни течения при силни ветрове.

Устройство и принцип на действие

  Аксесоарът е кръгла, овална или правоъгълна рамка с гъвкаво закопчаване с гусена врата. Тънка, пропусклива за звук структура на мрежата е опъната върху рамката. Мрежест материал – метал, найлон или найлон. Принципът на действие е, че мрежестата структура на наслагването филтрира острите въздушни потоци, излъчвани от дишането на изпълнителя, когато вокалистът или читателят произнася „експлозивни“ звуци („b“, „p“, „f“), както и шипящи и съскане (“s”, “w”, “u”), без да засяга самия звук.

Защо имате нужда от него?

  Поп филтрите са устройства за филтриране на звук. Предотвратява изкривяването на звука по време на запис. Те гасят така наречените поп-ефекти (тези много характерни произношения на някои съгласни), които засягат мембраната на микрофона по време на пеене или говорене. Това е особено забележимо при работа с женски гласове. Поп ефектите могат да изкривят цялото изпълнение. Звуковите инженери дори ги сравняват с ритъма на барабана.

  Без добър поп филтър, инженерите по звукозапис ще трябва да отделят много време за редактиране на яснотата на саундтрака и понякога завършват със съмнителен успех или дори напълно да анулират записа. В допълнение, поп филтрите предпазват скъпите микрофони от обикновения прах и влажните слюнчени микрокапчици, които спонтанно излизат от устата на високоговорителите.

  Поп филтрите са прости устройства, които занаятчиите за домашно приготвяне успешно правят от скрап материали за домашна употреба. Със задачи на аматьорско ниво такива поп филтри вършат добра работа, но „тромавият“ вид на домашните продукти не се вписва в съвременните дефиниции на студийния стил и интериорната естетика. И на цена, сред впечатляващия асортимент, можете да намерите доста достъпен модел за всеки бюджет с много добро качество. Струва ли си да губите време, докато си правите поп филтър, който дори не бихте искали да използвате у дома?


Свързани продукти може да видите тук:

Метъл Поп Филтър Pop Screen PS-1

  • Съвместимост: Студийни микрофони с форма на скара
  • Гъша шия: 9мм
  • Конструкция: Изцяло метална
  • Почистване: Сапун и вода

PMCO поп скрийн за студио микрофон/ pop filter

  • Pop Screen за студийно-кондензаторни микрофони (серия eMCO)

Поп филтър за микрофон 6″ MO6

  • Защитава вашия микрофон
  • 6 “предно стъкло
  • Гъвкав държач за гъша шия
  • Доставя се с монтажна скоба