Mikrofoni

Най-добрият микрофон за пеене

Как да намерим най-добрия микрофон за пеене

Всеки, който е записвал вокали, знае, че микрофонът, който използвате, има голямо значение. Правилният микрофон може да придаде на записа дълбочина и характер, докато неправилният може да го направи тънък и изкуствен. Намирането на подходящия микрофон за вашето пеене не е лесна задача, но с тези съвети ще сте на път да изберете микрофон, който отговаря на вашия глас и звукозаписна уредба.

Определете бюджета си

Първото нещо, което трябва да направите, когато търсите нов микрофон, е да определите бюджета си. Има много различни микрофони и някои от тях могат да струват до хиляди долари. Не е необходимо обаче да харчите толкова много. Всъщност с малко проучване можете да намерите качествен микрофон за около 300 лв. Въпреки това, колкото по-голям е бюджетът ви, толкова повече възможности ще имате. Ако парите не са проблем, можете да похарчите пари за един от най-добрите студийни микрофони. Ако разполагате с по-ограничен бюджет, все още можете да намерите микрофон, който звучи чудесно. Ключът е да определите реалистичен бюджет, когато започвате търсенето си.

Знайте какви функции са ви необходими

След като сте определили бюджета си, е време да започнете да правите проучвания и да решите от какви функции се нуждаете. Първо, ще трябва да решите дали искате кондензационен или динамичен микрофон. Кондензационните микрофони обикновено са най-добри за вокална употреба, но някои хора предпочитат динамичните за запис на акустични инструменти. Кондензационните микрофони обикновено са с по-висока цена, но те предлагат по-широк честотен диапазон и повече звукови възможности от динамичните микрофони. От друга страна, динамичните микрофони обикновено са по-евтини и по-издръжливи. Те също така са склонни да бъдат по-малко чувствителни, което ги прави по-добри за запис на силни инструменти. Ако не сте сигурни от кой тип микрофон се нуждаете, може да ви помогне нашата статия за разликите между динамичните и кондензаторните микрофони.

Проверете за съвместимост на микрофона

Преди да направите покупка, уверете се, че микрофонът е съвместим с вашето звукозаписно оборудване. Това означава не само да проверите дали микрофонът е съвместим с вашия компютър. Искате също така да се уверите, че работи с вашия аудио интерфейс и всяка друга техника, която може да използвате за запис. Най-добрият начин да направите това е да потърсите микрофон, който има вградено изискване за фантомно захранване. Това ще гарантира, че микрофонът работи с всеки аудио интерфейс или записващо оборудване, което има фантомно захранване. Съществуват и някои микрофони, които са предназначени за работа с определени видове оборудване.

Намерете най-добрите микрофони за пеене по марка

След като знаете какви функции са ви необходими, можете да започнете да разглеждате конкретни микрофони. Ето няколко марки, които препоръчваме за певци.

AKG – AKG е добре познат производител на професионално аудио оборудване. Техните микрофони са предназначени за студийна употреба и често са на цени около 200-300 лв..

Blue – Blue е сравнително нов производител, но той бързо си спечели име в индустрията. Те са най-известни с микрофоните си от серията i, които започват да произвеждат през 2008 г.

Electro-Voice – Electro-Voice е друг добре познат производител, който произвежда микрофони от десетилетия. Много от техните микрофони са на цена около 100 USD и са предназначени за студийна употреба.

Shure – Shure е най-известна с линията си от SM микрофони. Тези микрофони се предлагат както в кондензационни, така и в динамични модели, а цената им е около 200 USD.

Кондензационни или динамични?

Както споменахме по-рано, кондензационните и динамичните микрофони са много различни. Те имат и различни приложения, поради което много вокалисти предпочитат кондензаторните пред динамичните микрофони. Въпреки това все още има предимства при използването на динамичен микрофон за вокали. Кондензационните микрофони са най-добри за вокали, защото имат по-широк честотен диапазон, който помага на певците да пробият през микса. Динамичните микрофони, от друга страна, обикновено са по-малко чувствителни, което ги прави по-добри за запис на силни инструменти. Ако не сте сигурни от кой тип микрофон се нуждаете, нашата статия за разликите между динамичните и кондензаторните микрофони може да ви помогне.

Накрая

Както при всяка част от звукозаписната техника, изборът на микрофон е много субективно решение. Всичко се свежда до намирането на подходящия микрофон за вашия глас. Следвайте тези съвети и ще сте на път да изберете най-добрия микрофон за вашето пеене.


Няколко предложения за качествени микрофони за пеене

SHURE BLX24E/B58-H8E

SHURE BLX288E/SM58-K14

SHURE BLX24E/SM58-M17