Mikrofoni

Микрофон за китара

Как да изберем микрофон за китара?

Китарата е красив инструмент, който може да бъде и много труден за свирене. За да се изявите напълно като китарист, трябва да разполагате с подходящото оборудване. Добрият микрофон е от ключово значение за записването на вашите изпълнения, затова е важно да знаете какво трябва да търсите, когато го купувате. Съществуват много различни видове микрофони и всеки от тях има своите уникални предимства. Ще искате да изберете такъв, който да отговаря на нуждите ви като китарист. Въпреки това не всички микрофони са еднакво добри, така че ето нашите предложения за 6-те най-добри микрофона за китаристи.

6 от най-добрите микрофони за китаристи

Shure SM58

Shure SM58 е най-популярният вокален микрофон в света, който често е полезен и за китаристите. 58 е динамичен микрофон, което означава, че не се нуждае от фантомно захранване и може да бъде включен директно към усилвателя на китарата. Изработен е така, че да бъде много издръжлив, което го прави чудесен за изпълнения на живо, където нещата могат да станат малко хаотични. Освен това се отличава с чудесна честотна характеристика и отлично качество на звука. Можете да го използвате за запис на изкривени китари, акустични китари или вокали. Има кардиоиден модел на снемане, което означава, че ще улавя само това, което е пред него, а не това, което е зад или до него, което го прави добър избор, ако свирите в оживена среда с други инструменти. SM58 е малко по-скъп, но е чудесен микрофон, който може да се използва за много различни приложения. Той е добра инвестиция, ако искате да правите много записи. Освен за китари и вокали, можете да го използвате и за барабани, духови инструменти и стоящ бас.

SHURE BLX24E/SM58-K3E

Rode NT1A

Rode NT1A е кондензаторен микрофон с голяма мембрана, който е подобен на Blue Microphones Yeti. Той изисква фантомно захранване, което го прави по-подходящ за запис вкъщи или в студио, отколкото за изпълнения на живо. Той има много добро качество на звука и е особено подходящ за запис на акустични китари и чисти електрически китари. NT1A се отличава с кардиоиден модел на приемане, което означава, че ще улавя това, което е пред него, за разлика от Shure, който току-що обсъдихме. Това може да е полезно, ако свирите в шумна среда, където искате да намалите смущенията от нежелани звуци. NT1A е малко по-скъп от SM58, но има прекрасен звук и е чудесен за висококачествени записи. Ако планирате да записвате у дома или в студио, може да помислите за този микрофон.

Audio-Technica AT2035

AT2035 е кондензаторен микрофон с голяма мембрана, който е малко по-достъпен от Rode NT1A. Той изисква фантомно захранване и е най-подходящ за запис в домашни условия или в студио. AT2035 има много добро качество на звука и е особено подходящ за запис на акустични китари и чисти електрически китари. AT2035 също така има кардиоиден модел на снемане, което означава, че той ще снема това, което е пред него, за разлика от Shure, който току-що обсъдихме. Това може да е полезно, ако свирите в шумна среда, където искате да намалите смущенията от нежелани звуци. AT2035 е чудесен избор, ако търсите висококачествен микрофон, който е малко по-достъпен от NT1A. Той е особено подходящ за запис на акустични китари, но можете да го използвате и за запис на вокали и чисти електрически китари.

Blue Microphones Yeti

Blue Microphones Yeti е кондензаторен микрофон с голяма мембрана, който е подобен на AT2035. Той има много добро качество на звука и е особено подходящ за запис на акустични китари и чисти електрически китари. Yeti има кардиоиден модел на приемане, което означава, че ще улавя това, което е пред него, за разлика от Shure, който току-що обсъдихме. Това може да е полезно, ако свирите в шумна среда, където искате да намалите смущенията от нежелани звуци. Yeti е малко по-скъп от AT2035, но има прекрасен звук и е чудесен за висококачествени записи. Ако планирате да записвате у дома или в студио, може да помислите за този микрофон.

MXL Mics Кондензаторен микрофон MM 60 V

MXL Mics MM 60 V е кондензаторен микрофон, който по принцип е подходящ за запис на вокали и акустични инструменти. Той обаче работи добре и за чисти електрически китари. Той е чудесен микрофон от начално ниво и е особено достъпен в сравнение с микрофоните, които разгледахме досега. Най-добре се използва за акустични инструменти и вокали, тъй като има много чувствителен модел на снемане. Това означава, че той ще улавя звуци, които не искате да улавя. Въпреки това той е чудесен за улавяне на широк спектър от звуци, така че можете да го използвате за запис на китара, ако свирите в шумна среда. MM 60 V е чудесен микрофон за начинаещи, които тепърва започват да се занимават със запис. Той е добър избор, ако разполагате с ограничен бюджет, но е важно да запомните, че това е микрофон от начално ниво, така че не можете да очаквате от него да работи като микрофон от висок клас.

Behringer C-5 Ultra Condenser Microphone

Behringer C-5 е кондензаторен микрофон с голяма мембрана, който се използва най-добре за запис на вокали и акустични инструменти. Той е достъпен микрофон и има чист звук, който е подходящ за висококачествени записи. C-5 е с кардиоидна схема на приемане, което означава, че той ще улавя това, което е пред него, за разлика от Shure, който току-що обсъдихме. Това може да е полезно, ако свирите в шумна среда, където искате да намалите смущенията от нежелани звуци. C-5 е добър избор, ако търсите достъпен микрофон за вокали и акустични инструменти. Той е особено подходящ за запис на вокали в хармонична среда. Можете да го използвате и за запис на акустични китари, но може да ви е необходим допълнителен еквалайзер, за да се отървете от нежеланите звуци.

Заключение

Микрофоните са съществена част от конфигурацията на всеки музикант и могат значително да подобрят звука ви. Преди да купите микрофон, уверете се, че знаете какво искате да запишете и как искате да звучи. В зависимост от нуждите си може да искате да изберете различен тип микрофон. Съществуват много различни видове микрофони и всеки от тях има своите уникални предимства. Въпреки това не всички микрофони са еднакво добри, така че ще искате да изберете такъв, който да отговаря на нуждите ви като китарист. Обсъдихме Shure SM58, Rode NT1A, Audio-Technica AT2035, Blue Microphones Yeti, кондензаторен микрофон MXL Mics MM 60 V и ултракондензаторен микрофон Behringer C-5 и се надяваме, че нашите предложения ще ви помогнат да изберете подходящия микрофон за нуждите си като китарист.