Mikrofoni

Микрофон за барабанисти

5 микрофона за барабанисти: Практическо ръководство за намиране на подходящия

Знаете ли, че е възможно да уловите нюансите в изпълнението на барабаниста и неговия ритъм едновременно? Просто се нуждаете от правилния комплект микрофони. Барабанистите и другите инструменталисти, които се отнасят сериозно към занаята си, са склонни да бъдат перфекционисти. Те няма да се задоволят с по-малко от най-доброто качество на звука, поради което толкова много от тях инвестират в микрофони от висок клас. В статията по-долу са разгледани някои от най-популярните варианти за барабанисти, включително какво прави всеки от тях специален и за кои инструменти са най-подходящи.

Shure SM57

Shure SM57 е любим на барабанистите от десетилетия насам. Широката му честотна характеристика и акцентът върху ниските честоти го правят изключително подходящ за усилване на барабани, както и на томове, ритници и чинели. Много барабанисти избират този микрофон заради неговата универсалност. Той може лесно да се монтира на всеки барабан, което го прави идеален избор за собствениците на домашни студия, които нямат и не искат да имат постоянен хардуер за монтаж на акустичните си барабани. Тъй като SM57 има ярък звук, който откроява високите честоти, най-добре е да се използва с отделен микрофон за бас барабана. По този начин можете да получите по-добър контрол върху ниските честоти и да предотвратите прекалено бумтящия звук на ритъм барабана.

Shure SM58

Shure SM58 е добър избор за тези, които искат по-универсален и лесен за настройване микрофон. Широката му честотна характеристика и акцентът върху ниските честоти го правят идеален избор за запис на барабани, томове, бас барабани и чинели. Кардиоидната схема на снемане на SM58 го прави идеален за изпълнение на живо и студиен запис. Тъй като SM58 има силно присъствие в горните честоти, той може да улови повече от шума на чинелите, отколкото SM57. Тъй като някои барабанисти имат по-висок глас, възможно е микрофонът да пропусне и някои от вокалните тикове. Това е особено вярно, ако микрофонът е монтиран близо до барабана. Поради тези проблеми SM58 често се използва в комбинация с SM57. SM57 улавя ниските честоти и томовете и ритника, докато SM58 улавя снара, чинелите и бас барабана.

Audio-Technica Pro 45

Audio-Technica Pro 45 е вероятно най-универсалният микрофон в този списък. Той работи добре за почти всеки барабан в комплекта, включително ритник, томове, снар, чинели и дори хай-хат. Това е така, защото Pro 45 има широка честотна характеристика, което го прави идеален за усилване на широк спектър от инструменти. Тъй като е микрофон с голяма диафрагма, Pro 45 има много голям звук, който е идеален за рок и поп музика. Той има и усилване на ниските честоти, което го прави добър избор за поп и рок музика. Тъй като е кондензаторен микрофон с голяма диафрагма, той работи най-добре, когато е поставен на поне 3 инча от барабана, за да не улавя прекалено много шум. Благодарение на своята универсалност Pro 45 е чудесен избор за барабанисти, които свирят както на живо, така и в студио. Той може да бъде полезен и за барабанисти, които не искат да се занимават с монтиране на хардуер на акустичните си барабани.

Red NT5

Red NT5 е универсален микрофон, който може да се използва за усилване на ритници, барабани и томове. Кардиоидната му схема на снемане означава, че той е относително устойчив на шума от чинели и други шумове в звукозаписната среда. Тъй като NT5 има неутрална характеристика, той е добър избор за барабанисти, които искат неутрален звук като цяло. Микрофонът няма много ниски честоти, така че е най-добре да се използва с отделен микрофон за ударния барабан. Тъй като е микрофон с малка диафрагма, NT5 работи най-добре, когато е поставен близо до инструмента. Той е особено полезен за монтиране върху ритъм барабана. NT5 е отличен избор за барабанисти, които търсят неутрален звук.

Rode NT1000

Подобно на Red NT5, Rode NT1000 е неутрален микрофон, който е подходящ за усилване на ритници, барабани и томове. Кардиоидната му схема на снемане го прави относително имунизиран срещу шума от чинели и други шумове в звукозаписната среда. Тъй като NT1000 има неутрална характеристика, той е добър избор за барабанисти, които искат неутрален звук като цяло. Микрофонът няма много ниски честоти, така че е най-добре да се използва с отделен микрофон за ударния барабан. Тъй като е микрофон с голяма диафрагма, NT1000 работи най-добре, когато е поставен на поне 3 инча от барабана. Той е особено полезен за монтиране върху ритъм барабана. Тъй като има неутрален звук, NT1000 е добър избор за барабанисти, които искат неутрален звук като цяло.

Заключение

Барабанистите, които инвестират в микрофони от висок клас, могат наистина да изразят себе си по начин, който иначе би бил невъзможен без тях. Един чудесен микрофон ще улови фините нюанси в изпълнението на барабаниста и неговия ритъм, позволявайки му наистина да покаже на света кой е той като артист. Изброените по-горе микрофони са едни от най-популярните варианти на пазара. Те са използвани за запис на някои от най-големите песни в историята. С подходящия микрофон нищо не е недостъпно.


Нашите предложения

Микрофон SHURE SM57-LCE

SHURE BETA 56A