Mikrofoni

Кондензаторен микрофон

Какво представлява кондензаторен микрофон?

Като начало първо изясняваме какво представлява кондензаторният микрофон, неговата структура, функция и кои типове микрофони включва общият термин!

Подобно на високоговорителите, микрофоните действат като преобразуватели. Звуковите вълни удрят мембрана, създавайки електрическо напрежение. Може да сте запознати с термина кондензатор от часовете по физика.

Кондензаторът се състои от две метални пластини, които са обърнати една към друга на изключително малко разстояние. Ако плочите се приближат, капацитетът се увеличава и се генерират електрически импулси. Това става възможно чрез неподвижна плоча – контра електрод.

Аналогът е подвижната мембрана, която създава капацитета.

Казано по-просто, това означава: Когато говорите в микрофона, звуковите вълни задействат мембраната в движение. Това променя разстоянието между мембраната и металната плоча. В крайна сметка този процес създава капацитет и електрически сигнал.

Напрежението обаче не е достатъчно за добър сигнал. Напрежението се стабилизира с помощта на импедансен преобразувател. За работа с кондензаторния микрофон обаче е необходимо допълнително захранване.

Съвременните кондензаторни микрофони работят с фантомно захранване.

Фантомно захранване

Phantom power е разработка на германската компания Neumann. Основателят Георг Нойман се смята за изобретател на първия кондензаторен микрофон.

В наши дни фантомното захранване е стандарт за кондензаторните микрофони. С помощта на обикновен XLR кабел предавате фантомно захранване. Обикновено предусилвателите и аудио интерфейсите предлагат тази функция.

Примери за добри кондензаторни микрофони може да видите тук:


Shure SLXD24E/SM86 дигитален безжичен микрофон с  SM86

  • Честотна характеристика: 50 – 16.000 Hz; 140,5 dB max. SPL
  • 24 bit / 48 kHz аудио трансмисия
  • Превключваема мощност 1 mW / 10 mW
  • Комплекта включва още: аксесоари за монтиране на ресивъра в рак, държач за микрофона, калъф за микрофона и 2x AA батерии

Shure SLXD24E/Beta87A дигитален безжичен микрофон с  Beta 87A

  • Работна честота UHF честотен диапазон от 470MHz-865 MH, 12 съвместими системи в един диапазон, IR настройки
  • Честотна характеристика: 50 – 16.000 Hz; 140,5 dB max. SPL
  • Комплекта включва още: аксесоари за монтиране на ресивъра в рак, държач за микрофона, калъф за микрофона и 2x AA батерии

PGA81-XLR – Кондензаторен микрофон

  • Честотен отговор:40 Hz – 18 kHz
  • Чувствителност:-48.50 dBV/Pa – 3.80 mV/Pa
  • Комплекта включва държач, калъф и кабел  4,5м с xlr конектор


Предимствата и недостатъците на кондензаторния микрофон

Едно от предимствата на кондензаторните микрофони е ясното качество на звука . Причината за това е ниската маса на мембраната. За разлика от здравите динамични микрофони, меката мембрана на кондензаторния микрофон реагира по-чувствително и пресъздава прецизно звуковите вълни .

Големите диафрагмени кондензаторни микрофони осигуряват обемен и топъл звук. Малките диафрагмени микрофони се използват, когато става въпрос за естествени записи.

Нека стигнем до недостатъците. От една страна, поради дизайна, здравината не е толкова голяма и микрофонът е чувствителен към високи температури или влажност. Използването като ръчен микрофон на сцената е изключено.

Поради високата си чувствителност той улавя повече шум от другите видове микрофони. За да се предотврати този фонов шум и реверберация, е необходима оптимизация на помещението. Записът не е толкова “сух”, както при други микрофони с по-малко усещане.

Това е микрофон за записи на закрито!